Tech

TU Delft ontwikkelt virtuele coach voor patiënten met PTSS

De TU Delft heeft een virtuele coach ontwikkeld voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De coach kan patiënten motiveren om hun therapie vol te houden en hen helpen met het ophalen van traumatische herinneringen als onderdeel van een zogeheten exposuretherapie.

Myrthe Tielman, die op 25 januari aan de TU Delft promoveert, ontwikkelde de virtuele coach. De promotie is onderdeel van het project 'Virtual eCoaching and Storytelling technology for Post-traumatic  stresst disorder treatment' (VESP), dat een thuisbehandeling voor mensen met PTSS wil ontwikkelen.

De virtuele coach richt zich op twee specifieke groepen: oorlogsveteranen en volwassen slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd. Exposuretherapie, een veelgebruikte behandeling bij PTSS, draait om het confronteren van herinneringen aan zulke gebeurtenissen in plaats van het wegstoppen ervan. Tielman heeft de klinische praktijk van deze therapie in een computerprogramma gegoten. De virtuele coach kan helpen bij het terughalen van traumatische gebeurtenissen.

"Met behulp van gerichte vragen assisteert de virtuele coach bij het zo goed mogelijk terughalen van de gebeurtenissen, de omgeving waarin die plaatsvonden en de gevoelens waarmee dat gepaard ging", legt Tielman uit. "Deze vragen spitsen zich toe op de specifieke situatie van de patiënt. Diende de veteraan in Afghanistan of Libanon? En vond de traumatisch gebeurtenis binnen of buiten plaats? Afhankelijk van de gegeven antwoorden maakt het computersysteem automatisch een vervolgstap, bijvoorbeeld het vragen naar het weer of de legerbasis. Bij slachtoffer van seksueel misbruik kun je je voorstellen dat de vragen eerder over bijvoorbeeld de woonkamer en de dader gaan."

Toegankelijk

Volgens Tielman biedt een dergelijke thuisbehandeling een toegankelijke manier van het volgen van therapie en kan het daarnaast zorgen voor lagere kosten in de geestelijke gezondheidszorg. "De inzet van e-health-toepassingen kan bijvoorbeeld een oplossing bieden voor patiënten die ver moeten reizen, maar ook voor patiënten die hun ervaringen liever privé houden", aldus Tielman.

Binnen het door NWO gefinancierde onderzoeksproject VESP houdt de TU Delft zich bezig met de technische ontwikkeling van met name de virtuele coach. Het systeem is met een kleine groep voormalig patiënten en studenten getest. De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat de effectiviteit van de therapie, inclusief de virtuele coach, verder testen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met GGZ Delfland, Lucertis , Centrum’45 en Ambulatorium EUR. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top