ACTUEEL

VVD en D66 willen deeltijdverpleeghuis

D66 en VVD pleiten voor verpleeghuizen waar ouderen niet voortdurend, maar slechts een paar dagen per week wonen. Het kabinet moet proefdraaien met zulke parttimeverpleeghuizen en -zorgpensions, vinden Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD).

Bergkamp wijst erop dat "steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen. Maar er is een groep die in toenemende mate zorg en ondersteuning nodig heeft." Ook zijn er ouderen die de stap te groot vinden om al helemaal in een verpleeghuis te gaan wonen, zegt het D66-Kamerlid. Haar VVD-collega Hermans hoopt dat "je zo een beetje kunt wennen aan het wonen in een verpleeghuis. Bovendien ontlasten we dan de mantelzorgers en de wijkverpleegkundige die op de andere dagen voor je zorgen."

Op adem

Ouderenbond ANBO en mantelzorgvereniging Mezzo zijn enthousiast. "Soms moeten mensen gewoon even op adem komen", stelt ANBO-directeur Liane den Haan. "We denken dat er behoefte is aan structureel één of twee nachten niet thuis verblijven. Zo krijgt de mantelzorger wat lucht en komt de cliënt ook even in een andere omgeving. Deze vorm van zorg zal er uiteindelijk toe leiden dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven."

Volgens Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk "stellen mantelzorgers een opname vaak uit omdat zij de zorg zelf willen geven. Met deeltijdzorgwonen is er een alternatief voor mensen die samen langer thuis willen blijven." (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Ad Romme

13 februari 2018

Wat is het vernieuwende? Waarom een onderzoek als iets al binnen de bestaande regelgeving mogelijk is. Kan toch via een MPT geregeld worden?

Ad Romme

T. Prins

13 februari 2018

Voor mensen die lijden aan dementie is structuur en routine een eerste levensbehoefte. Deze mensen een paar keer week laten verhuizen draagt enkel bij aan verwarring en onrust. Het probleem van de mantelzorger wordt niet opgelost door met dementerenden te gaan slepen. Het wordt enkel groter: als de familie die dagen thuis is zal de zorg- en aandachtbehoefte toenemen als gevolg van die verhuizing.

Meneer van Beheer

14 februari 2018

Lijkt me een slecht idee, want dan houden ze twee locaties bezet.

Top