ACTUEEL

Onveilig gevoel komt vaker voor bij zorgpersoneel

Zorgpersoneel voelt zich vaker onveilig op het werk dan werknemers uit andere sectoren. Iets meer dan zeven procent van het zorgpersoneel voelt zich niet geheel veilig op de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 mensen die werkzaam zijn in bedrijfspanden met meer dan 100 werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd door facilitair dienstverlener Eurest Services en de Academy of Facility Management van NHTV Breda.

Gevoel van veiligheid

In vergelijking tot andere sectoren is de score van zeven procent hoog: in andere sectoren voelt bijna vijf procent zich niet geheel veilig op het werk. Ruim tachtig procent van alle werknemers in Nederland voelt zich wel veilig, in de zorg ligt dit percentage ruim vier procent lager.

Incidenten

In het afgelopen jaar heeft ruim twintig procent van het zorgpersoneel zich tenminste één keer onveilig gevoeld door incidenten. Ook dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van één of de acht medewerkers. Vincent Peeters, directeur van Eurest Services, verklaart: “Dit komt mede doordat werkplekken in de zorg zich vaak op publiek toegankelijke locaties bevinden. De beslotenheid van kantoorlocaties zorgt automatisch voor een veiliger gevoel van de werknemers. Toch heeft de bezuinigingsdrang in de zorgsector ook invloed, waardoor de beveiliging op zorglocaties soms onder de maat is.”

Veilig versus beveiligd

Bernard Drion, lector Facility Management aan NHTV benadrukt in een persbericht het verschil tussen ‘veilig’ en ‘beveiligd’: “Doordat medewerkers zich niet veilig voelen ontstaat de neiging om beveiliging te intensiveren. Dat is logisch, maar die remedie kan toch een negatieve uitwerking hebben. Want men moet zich realiseren dat diezelfde medewerkers en hun bezoekers zich liever ‘veilig’ dan ‘beveiligd’ voelen. Ook is de nadrukkelijke aanwezigheid van beveiligers niet bevorderlijk voor een gastvrij onthaal, waarbij de bezoeker zich welkom voelt. Bedrijven staan voor de uitdaging om hierin de juiste balans te vinden: de bezoeker moet zich welkom voelen én tegelijkertijd erop vertrouwen dat de organisatie professioneel omgaat met risico's van criminaliteit, terrorisme en vandalisme.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top