ACTUEEL

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

Het Rode Kruis, het Maasstad Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis & Vlietland en VVT-aanbieder Laurens hebben samen een nieuwe voorziening in het leven geroepen. Het Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten vanaf de Spoedeisende Hulp (SEH) naar huis en helpt hen thuis op weg. Het gaat om een proefperiode van drie maanden.

Het komt steeds vaker voor dat kwetsbare patiënten op de SEH wel naar huis mogen, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Ze zijn fysiek niet in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer of een taxi te reizen en ze kunnen zich tijdelijk minder goed redden. Ze ontberen een sociaal netwerk dat deze zorg op zich kan nemen.

Deze patiënten meldt het ziekenhuis aan bij LaurensEntree, het aanmeldpunt dat het Rode Kruis inschakelt. De vrijwilligers van het Rode Kruis dragen zorg voor het vervoer naar huis, bij aankomst thuis helpen zij de patiënt binnen op weg. Ze kijken of de woonsituatie veilig is en of iemand zich thuis goed kan redden. De vrijwilligers zorgen voor de terugkoppeling naar Laurens en, indien nodig, ook voor een goede overdracht naar thuiszorg of mantelzorgers.

Uren wachten

Het Rode Kruis ontlast met deze aanpak de drie Rotterdamse ziekenhuizen. Patiënten blijven nu soms langer dan noodzakelijk op de SEH liggen of worden per ambulance vervoerd zonder medische indicatie. Kwetsbare patiënten moeten soms uren wachten voordat ze naar huis kunnen en in de tussentijd kunnen er geen nieuwe patiënten op de SEH terecht.

Het Rode Kruis en de ziekenhuizen verrichten de proef in samenwerking met het Traumacentrum Zuidwest Nederland en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top