ACTUEEL

VWS mobiliseert organisaties om werk te maken van eenzame oudere

Gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid slaan de handen ineen om eenzame ouderen weer onder de mensen te brengen. In het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid hopen ze met allerlei maatregelen de toenemende eenzaamheid te bestrijden.

Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil deze trend keren en heeft tal van organisaties gemobiliseerd om daar werk van te maken in alle gemeenten in Nederland, die bij elkaar de kunst kunnen afkijken. De betrokken partijen willen bijvoorbeeld dat 75-plussers in iedere gemeente jaarlijks minstens één keer bezoek krijgen, net als De Jonge als wethouder in Rotterdam invoerde.

Eenzaamheid is nog altijd een onderschat probleem of zelfs een taboe, denkt de minister. Om dat te doorbreken komt er een publiekscampagne. Verder willen de betrokkenen gemeenten helpen meldpunten op te zetten en bedrijven alert maken op ongebruikte bankrekeningen, onbetaalde rekeningen en ongeopende post. Ook de kapper en de buschauffeur kunnen eenzaamheid herkennen.

Gelukkiger

Als een oudere eenzaam blijkt, dan kan de huisarts hem bijvoorbeeld doorverwijzen naar een zogeheten welzijnscoach. Die gaat samen met de oudere op zoek naar activiteiten die hem gelukkiger maken. Ook kunnen gemeenten cursussen organiseren om ouderen te helpen nieuwe vrienden te maken en groepsactiviteiten opzetten.

Voor mensen die met ouderen werken, komen er trainingen om eenzaamheid te herkennen en te verhelpen. De betrokken organisaties willen het ook vrijwilligers gemakkelijker maken. Vrijwilligers die met hulpbehoevende mensen werken, ook met ouderen, kunnen gratis een vereiste Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Daarvoor trekt De Jonge extra geld uit. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top