Tech

Rijnstate breidt immunotherapie thuis uit

Patiënten van Rijnstate met nierkanker kunnen sinds kort thuis immunotherapiebehandeling krijgen. Het ziekenhuis loopt hier naar eigen zeggen landelijk mee voorop.

Rijnstate biedt deze service al langer aan bij longkankerbehandeling. Dit bevalt zowel patiënten als zorgverleners erg goed. Zo scheelt thuisbehandeling heen en weer rijden naar het ziekenhuis. Bovendien vindt de behandeling plaats in de eigen, vertrouwde omgeving.

Bij immunotherapie krijgt de patiënt een medicijn in de vorm van een lichaamseigen eiwit dat het afweersysteem van het lichaam versterkt. "Het lichaam krijgt eigenlijk hulp om de kankercellen zelf aan te vallen”, legt internist-oncoloog Rutger Koornstra uit. “Dat werkt op twee manieren: het medicijn zorgt ervoor dat er meer afweercellen in het lichaam komen en dat die afweercellen beter kunnen 'vechten’ tegen de kankercellen.” Immunotherapie is een intensieve en langdurige behandeling. De behandeling vindt elke twee weken plaats en duurt gemiddeld twee uur. Via een infuus krijgt de patiënt het medicijn toegediend.

Een thuisbehandeling is volgens Rijnstate voor bijna alle patiënten goed mogelijk. Wel zijn er een aantal medische randvoorwaarden. En uiteraard moet de patiënt het zelf ook prettig vinden. De behandeling wordt begeleid door een gespecialiseerd verpleegkundige. Daarbij staat de verpleegkundige in nauw contact met de zorgverleners in Rijnstate. De gespecialiseerde zorg bij de patiënt thuis wordt geleverd door Eurocept Homecare.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top