Gastvrijheid

Oudere niet fitter door hogere eiwitinname

Een hogere eiwitinname heeft geen aantoonbare positieve effecten op de fitheid en het welzijn van de ouderen. De aanbevolen dagelijkse hoeveel eiwit volstaat, zo blijkt uit een onderzoek dat op de website van het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) is gepubliceerd.

In voedingsadviezen van onder meer het Voedingscentrum wordt wat betreft de aanbevolen hoeveelheid eiwit geen onderscheid gemaakt tussen fitte dertigers en ouderen met lichamelijke klachten. De onderzoekers wilden weten of ouderen met een zwakkere fysieke gezondheid wellicht gebaat zijn bij hogere eiwitinname. 

Gedurende zes maanden ontvingen 48 mannen een uitgebalanceerd dieet van 3 maaltijden per dag. De helft van deze groep kreeg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit in het dieet. De andere helft ontving dagelijks een verhoogde hoeveelheid eiwit. De artsen keken naar het vetvrije lichaamsgewicht en maten de spierkracht en fysieke fitheid van de deelnemers, maar zagen geen verschil tussen de twee groepen. De verhoogde eiwitinname had ook geen effect op vermoeidheid, balans of welzijn, aldus de NTvG.

Anabole medicatie

Daarnaast testten de onderzoekers of een verhoogde eiwitinname het effect van anabole medicatie zou versterken. Een groep van 44 mannelijke en licht fysiek beperkte 65-plussers ontving naast een uitgebalanceerd dieet met de aanbevolen of verhoogde hoeveelheid eiwit een testosteroninjectie, terwijl de eerder genoemde groep van 48 mannen een placebo ontving. Testosteron vergrootte de spierkracht van de mannen vergeleken met placebo, maar de verhoogde eiwitinname had geen effect.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top