Tech

E-health blijkt effectief bij artrose

Patiënten met artrose aan heup of knie hebben net zoveel aan ehealth als aan traditionele fysiotherapie. Door te oefenen met e-Exercise gaan ze evenveel vooruit terwijl ze minder bij de fysiotherapeut komen.

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en Hogeschool Utrecht-onderzoeker Corelien Kloek. Zij promoveert op 4 april aan de Tilburg University.

 

Met e-Exercise krijgt een patiënt beweegopdrachten en oefeningen en wordt hij of zij met een webcam in de gaten gehouden. Zij krijgen via hun device persoonlijke informatie en feedback.  Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met e-Exercise dezelfde vooruitgang boeken in fysiek functioneren, pijn, vermoeidheid, zelf-effectiviteit en kwaliteit van leven. Maar de kosten zijn veel lager, omdat ze de helft minder naar de fysiotherapeut hoeven.

Drempel

Patiënten maken graag gebruik van e-Exercise. De drempel bij fysiotherapeuten ligt wat hoger, blijkt uit het onderzoek. Zo gaven fysiotherapeuten aan behoefte te hebben aan een platform dat inzetbaar is voor meerdere doelgroepen, maar ook aan businessmodellen die aansluiten bij deze nieuwe manier van werken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top