Tech

App houdt oudere in de gaten op basis van energieverbruik

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis biedt samen met Toon, onderdeel van energiebedrijf Eneco Groep, een dienst aan voor alleenwonende ouderen. De dienst Alles Oké bestaat uit een app die op basis van energiedata een seintje geeft wanneer iets niet in orde lijkt bij een alleenwonende oudere.

Via de app wordt het dagelijks patroon van energieverbruik van de alleenwonende oudere gemonitord. Bij afwijkend gedrag geeft de app een seintje aan het aangesloten familielid of vriend. Die kan vervolgens direct contact opnemen met de oudere.

Uit klantonderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat de helft van de alleenwonende ouderen zich weleens zorgen maakt dat er in huis iets met hen gebeurt. Zij zijn bang dan niet in staat te zijn om iemand te waarschuwen. Het installeren van bewegingssensoren is volgens de verzekeraar een mogelijke oplossing, "maar hieraan hangt een pittig prijskaartje en het kan als indringend worden ervaren". Energiedata zijn daarentegen al aanwezig in huis en daarom een goedkopere oplossing, aldus Zilveren Kruis.

Monitoren

"Iedereen kent de verhalen van mensen die pas na langere tijd een ouder of vriend op de grond vinden", vertelt David de Wilde, projectmanager van Alles Oké. "Want hoe kom je bij een alarmknop als je bent gevallen in de badkamer?" Het monitoren van het energieverbruik moet zulke situaties voorkomen. "Als bijvoorbeeld het gebruik van de televisie en waterkoker ’s-ochtends uitblijft, wordt er direct een seintje afgegeven."

Een proef van drie maanden moet uitwijzen of de dienst qua klantbeleving en gebruiksvriendelijkheid aansluit op de behoefte. Ook wordt onderzocht of de alarmcentrale van Zilveren Kruis, Eurocross, kan worden aangesloten op de dienst.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J. Bakker

6 april 2018

deze app is voor iedereen die alleen woont, hoop dat dit ook gaat gebeuren ... ik wil dit wel!!! (ben 55 jaar)

Top