ACTUEEL

Kabinet wil rookruimtes openbare gebouwen in twee jaar schrappen

Het kabinet streeft ernaar om binnen twee jaar een eind te maken aan rookruimtes in openbare gebouwen. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil daarover niet alleen beslissen en wacht de afspraken over rookpreventie af die hij met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg wil maken.

Blokhuis kondigde afgelopen week aan dat rookruimtes in de horeca binnen twee jaar verleden tijd moeten zijn. Het is "logisch" dat het aanpakken van rookruimtes in overheidsgebouwen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen "een volgende eerste optie" is, zegt de staatssecretaris op NPO Radio 1. Hij mikt ook voor deze rookruimtes op een termijn van twee jaar en gaat "met die agenda in gesprek met maatschappelijke partners met wie we het preventieakkoord vormgeven".

De staatssecretaris wil in de zomer een zogeheten nationaal preventieakkoord sluiten, waarin de overheid en de samenleving afspraken moeten maken over het terugdringen van het roken. Hij wil ervoor zorgen dat er een 'rookvrije generatie' kan opgroeien.

Zorgvuldig aanpakken

Strikt genomen kan het kabinet ook zelf een einde maken aan rookruimtes in openbare gebouwen, maar Blokhuis "zit zo niet in elkaar". Hij wil het "zorgvuldig" aanpakken en "iedereen serieus nemen". (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top