ACTUEEL

CZ wil duurzame inkoop medicijnen na misstanden India

Zorgverzekeraar CZ wil vanaf 2019 alleen nog maar duurzaam geproduceerde medicijnen inkopen. Vanaf dan worden leveranciers om een verklaring gevraagd dat ze netjes omgaan met mens en milieu. CZ stelt dit naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla dat misstanden filmde bij de productie van medicijnen in de fabrieken van Aurobindo Pharma in India.

Daarnaast wil CZ in gesprek met het ministerie van VWS over het toelaten van medicijnen tot de Nederlandse markt. Landelijke instanties kijken wel naar veiligheid, kwaliteit en werking van het geneesmiddel maar de invloed van fabricage op mens en milieu wordt bij de toelating niet meegewogen, aldus CZ.

Buikpijn

De zorgverzekeraar reageert op 11 april in het programma Zembla op de slechte werkomstandigheden en milieuvervuiling bij Aurobindo Pharma. Dat is een grote leverancier van geneesmiddelen waar CZ een aantal van vergoed. Zorgverzekeraars hebben geen zicht op fabricage-omstandigheden van de medicijnen en moeten afgaan op de toelatingscontroles van instanties op landelijk en Europees niveau.

CZ is begin maart benaderd door Zembla en heeft Aurobindo Pharma zelf ook verschillende keren om een reactie gevraagd. Die gaan daar niet op in. Ze reageren wel op de opnames van Zembla, maar hun verklaring gaat onvoldoende in op de informatie en beelden waarvan CZ naar eigen zeggen 'buikpijn van krijgt'.

Zorgplicht

De verzekeraar gaat intern bekijken of ze nog wel producten van Aurobindo op een preferentielijst opnemen of dat er goede alternatieven zijn. Met het ministerie wil CZ bekijken of deze problematiek bij meer bedrijven speelt en hoe daarop te reageren. "We hebben als zorgverzekeraar ook een zorgplicht, onze verzekerden willen ook de medicatie die ze voor hun behandeling nodig hebben en het moet ook nog betaalbaar blijven", aldus CZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top