Gastvrijheid

Patiënt MCL krijgt voortaan zes maaltijden per dag

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gaat van start met een nieuw voedingsconcept waarbij patiënten voortaan dagelijks op zes momenten gerechtjes krijgen aangeboden. Hiermee hoopt het ziekenhuis stappen te zetten op het gebied van patiëntgerichte en herstelbevorderende zorg.

Patiënten van het MCL kiezen niet meer van tevoren wat ze gaan eten, maar krijgen aan bed gerechten aangeboden die er extra aantrekkelijk uitzien. Dat gebeurt zes keer per dag. De patiënt kiest zelf wat en wanneer hij eet. MCL verwacht zo de drempel om genoeg en gezond te eten te verlagen.

De gerechten zijn samengesteld op basis van de richtlijnen gezonde voeding, waarbij extra aandacht wordt besteed aan eiwitverrijkt aanbod. Projectleider Hielkje Poiesz: "Op die manier draagt het nieuwe voedingsconcept niet alleen bij aan de patiëntbeleving, het kent tevens een herstelbevorderend karakter. Recente onderzoeken laten immers zien hoe goede voeding daarin het verschil kan maken."

Maatwerk

Het MCL ontwikkelde het concept in samenwerking met Van Hoeckel, leverancier van maaltijdoplossingen in de zorg. Roy Kroos, conceptmanager bij Van Hoeckel: "Met dit concept spelen we samen in op enkele belangrijke ontwikkelingen in de zorg. Bijzonder daarbij is dat het volledig maatwerk is: het concept is in nauwe samenspraak met medewerkers en patiënten tot stand gekomen."

Het MCL heeft het nieuwe concept eerst getest op de afdeling oncologie en twee verpleegafdelingen voor onder meer interne geneeskunde, orthopedie en neurochirurgie. De komende maanden sluiten ook de andere twaalf klinische afdelingen aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top