ACTUEEL

MST verkort bestralingstherapie bij prostaatkanker

Het Medisch Spectrum Twente (MST) verkort de therapie van mensen met prostaatkanker. Patiënten krijgen per behandeling een hogere dosis straling, waardoor ze minder vaak hoeven te worden bestraald. Dat werkt even goed als de 'oude' behandelmethode, waarbij patiënten vaker moesten terugkomen, maar is goedkoper en minder belastend voor de patiënt.

De nieuwe methode betekent een halvering van het aantal bestralingen. In plaats van 39 keer hoeven patiënten nog maar 20 keer bestraald te worden. De bestraling is gerichter en de patiënten krijgen per keer een hogere bestralingsdosis toegediend. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat dit veilig is voor de patiënt en net zo goed werkt als de conventionele bestralingsserie, aldus het MST.

In de oude situatie moesten prostaatkankerpatiënten, in een periode van zo’n twee maanden, vijf keer per week naar het ziekenhuis in Enschede komen voor radiotherapie. Nu zijn er drie weken van die bestralingsperiode af gegaan en worden er per week vier bestralingen toegediend. De patiënten zijn dus veel minder tijd kwijt aan hun behandeling. Dat betekent ook een lagere belasting voor partners en andere begeleiders.

Alternatief

De radiotherapeuten van het MST zien de nieuwe methode als een goede keuze voor de patiënt. "Deze bestralingsserie is een heel goed alternatief voor een operatie", zegt radiotherapeut-oncoloog Elisabeth de Wit. "Er wordt veel gerichter bestraald en de kans op bijwerkingen, waaronder incontinentie, is kleiner geworden". Door deze techniek zijn bovendien de kosten lager: een mooi voorbeeld van zinnige en zuinige zorg, aldus het MST.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top