ACTUEEL

'Europese regels nodig over transparantie banden zorg en farma'

Het openbaar maken van financiële banden tussen zorgverleners en de farmaceutische industrie in Europa kan beter. Ook in Nederland is er nog onvoldoende transparantie, concluderen onderzoekers van universiteiten in Zweden, Letland en Australië en Health Action International (HAI) in een studie waarover het Nederland Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) bericht. Ze pleiten voor Europese regelgeving.

De afgelopen jaren zijn in Europa verschillende initiatieven genomen om de transparantie te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt echter dat geen sprake is van eenduidig Europees beleid. Alleen Frankrijk, Portugal en Letland hebben wetgeving opgesteld om transparantie af te dwingen. Verschillende andere landen, waaronder Nederland, leggen de verantwoordelijkheid bij de industrie en professionals zelf.

In Nederland nam de overheid het initiatief voor het Transparantieregister Zorg. Dit register bevat door bedrijven aangeleverde gegevens over de relaties tussen de farmaceutische industrie en zorgverleners. Maar dit register zorgt volgens de onderzoekers nog niet voor volledige openheid over de financiële banden. Zo hoeven uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling niet te worden gemeld en kunnen de gegevens uit de database niet worden gedownload om verder te analyseren. Ook kan er niet per bedrijf gezocht worden.

Criteria

De verschillende Europese landen hanteren bovendien verschillende criteria in hun regels over transparantie. In Nederland hoeven giften onder de 50 euro niet gemeld te worden, en hoeft een bedrijf pas iets te rapporteren als het in een jaar meer dan 500 euro gespendeerd heeft aan giften. In Frankrijk moet elke gift boven de 10 euro gerapporteerd worden.

De onderzoekers pleiten voor Europese regelgeving die een minimale standaard neerzet voor het openbaar maken van financiële banden tussen medische professionals en de farmaceutische industrie. Daarnaast pleiten ze ervoor om giften vanaf een bepaalde grens helemaal aan banden te leggen. In onder meer Frankrijk en Zweden is hier al een begin mee gemaakt, aldus NTvG.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top