ACTUEEL

Mogelijk verband elektriciteitslijnen en kinderleukemie

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen hebben mogelijk een één tot twee maal hogere kans om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie, ofwel bloedkanker. "Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen", stelt de raad.

Volgens het rapport zijn ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes, waar ook elektromagnetische velden vandaan komen, mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou daarom moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen, uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. "Omdat magnetische velden niet tegengehouden worden door bodem of bouwmaterialen."

Ingewikkeld

Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden noemt maatregelen om mensen te beschermen tegen mogelijk schadelijke stralingen uit transformatorhuisjes en ondergrondse kabels "ingewikkeld en duur". Het moet daarom goed overwogen worden of dit zinvol is. Volgens het platform zijn er meer dan 100.000 transformatorhuisjes, die vaak midden in woonwijken staan.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het risico op leukemie groter is bij kinderen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, waar de magneetgolven sterker zijn. Volgens de Gezondheidsraad is er mogelijk ook een verband tussen magnetische velden en kinderen die een hersentumor krijgen, hoewel de aanwijzingen hiervoor minder sterk zijn.

Het ministerie van Infrastructuur bestudeert het rapport en zegt "snel" met een reactie te komen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

19 april 2018

Misschien wordt het tijd om die 'indianenverhalen' uit de hoek van die linkse geitewollen sokken clubs niet naar het rijk der fabelen te verwijzen. Overigens, zonder iedereen bang te willen maken; elektrosmog van mobiele telefonie en wifi zijn ook elektromagnetisch. Wat wordt er in de toekomst over bekend?

Top