ACTUEEL

OLVG en AMC helpen bij hartzorg op Aruba

Met hulp van het OLVG en het AMC is op Aruba een hart-interventiecentrum voor invasieve cardiale zorg, zoals dotterbehandelingen en bypass- of hartklepoperaties, geopend. Patiënten van Aruba en Curaçao hoeven nu niet meer naar Colombia te worden overgevlogen.

Dat melden AMC en OLVG in een gezamenlijk persbericht. Onder toeziend oog van René van der Schaaf, interventiecardioloog van OLVG, heeft de eerste dotteroperatie in het gloednieuwe centrum plaatsgevonden. 

Opgeleid

De behoefte aan een eigen centrum was er al jaren. In 2015 kregen de raden van bestuur van het AMC en van OLVG een verzoek van de raad van bestuur van het Horacio Oduber Hospitaal (HOH), de vakgroep cardiologie en AZV, de enige zorgverzekeraar op Aruba. Vanaf 2017 is een Arubaanse cardioloog in OLVG opgeleid, hij kan onder supervisie dotterbehandeling via de pols uitvoeren. Een andere cardioloog van Aruba wordt nu opgeleid in het AMC.

Continuïteit

Met de investering van Aruba in mensen en middelen, is de continuïteit van het centrum voor de lange termijn gewaarborgd. Hart- en vaatziekten zijn de primaire doodsoorzaak bij de bewoners van Aruba, Curaçao en Bonaire. Dat komt mede omdat zij voor complexe operaties naar Colombia moesten, dat betekent tijdsverlies en dus meer risico. Vanwege de revalidatie waren patiënten ook wekenlang van huis en hun familie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top