ACTUEEL

Akkoord bereikt over onafhankelijkheid EMA

Nederland en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) hebben de laatste hand gelegd aan de tekst van een Zetelverdrag waarin wordt beschreven hoe het Agentschap, zijn organen en zijn werknemers door de Nederlandse regering zullen worden behandeld zodra zij in Nederland beginnen te werken. Volgens het ministerie van VWS is dit een belangrijke stap in de verhuizing van het EMA van Londen naar Amsterdam als gevolg van de Brexit.

In het verdrag is vastgelegd dat de organisatie in Nederland goed en onafhankelijk kan functioneren. Inhoudelijk is het Zetelverdrag vergelijkbaar met overeenkomsten die gelden voor andere EU-agentschappen die in Nederland zijn gevestigd, zoals Eurojust, Europol en het Galileo-referentiecentrum. Nederland en EMA zijn volgens VWS verheugd dat zij de onderhandelingen over deze overeenkomst eerder hebben afgerond dan verwacht.

Het zetelverdrag treedt in werking zodra zowel het EMA als Nederland het hebben ondertekend. De ondertekening zal plaatsvinden wanneer het wetgevingsproces over de verhuizing van het Agentschap door de Europese Raad, het Europese Parlement en de Europese Commissie is afgerond. Om het EMA in staat te stellen zich voor te bereiden op een soepele overgang van het werk van zijn wetenschappelijke comités en afgevaardigden, hopen de Nederlandse regering en het EMA dat de overeenkomst zo snel mogelijk kan worden ondertekend.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top