ACTUEEL

Taakstraf voor apotheker om valse declaraties

De eigenaar van apothekersorganisatie Verenigde Apotheken Limburg (VAL) is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de man, apotheker Jef P., opzettelijk leiding gaf aan valsheid in geschrifte door VAL. Ook moet het bedrijf een boete betalen van 250 duizend euro. Medeverdachte en mede-eigenaar Jaap P., de zoon van Jef, is vrijgesproken.

Volgens de rechtbank zijn bij VAL ongeveer 3,6 miljoen valse declaraties opgemaakt. Dat gebeurde door een aanpassing in de declaratiesoftware. Op de declaraties stonden andere artikelnummers dan die van de medicijnen die werden verstrekt aan cliënten. Hierdoor streek VAL, met tientallen vestigingen, meer geld op bij de zorgverzekeraars.

De straf is veel lager dan de 2,5 jaar cel en de 8 ton boete die de officier van justitie had geëist. Hij schatte de fraude op ruim 17 miljoen euro. Maar de rechtbank vond oplichting niet bewezen en ook is niet vastgesteld of en hoeveel schade de zorgverzekeraars leden.

De Limburgers hebben ontkend dat er doelbewust is gefraudeerd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top