ACTUEEL

Nieuwe techniek tegen nierkanker in Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis past een nieuwe techniek toe bij de behandeling van nierkanker. Bij twee patiënten is de zogenoemde ‘cryo-ablatie’ succesvol uitgevoerd.

Dat meldt het Maasstad Ziekenhuis op 14 mei. In deze methode worden de tumorcellen bevroren, waardoor ze afsterven. Dat gebeurt met dunne naalden die in de tumor worden ingebracht. De afgestorven cellen worden door het lichaam afgebroken. Hierdoor hoeven nierkankerpatiënten geen operatie te ondergaan en de rest van de nier blijft bespaard.

Santeon

Een cryo-ablatie wordt alleen uitgevoerd in een aantal gespecialiseerde centra in Nederland. De urologen, interventieradiologen en anesthesisten van het Maasstad Ziekenhuis werken nauw samen bij deze behandeling. Twee interventieradiologen voerden de behandelingen uit, met hulp van een collega uit het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, een Santeon ziekenhuis, net als het Maasstad Ziekenhuis, waar deze behandeling al wordt uitgevoerd. De zeven Santeon ziekenhuizen leren continu van elkaar, met het doel de zorg voor patiënten te optimaliseren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top