ACTUEEL

Helft van psychiaters bij Lentis vertrokken

De afgelopen drie jaar zag Lentis 37 psychiaters vertrekken. Dat is bijna de helft van het aantal psychiaters dat de ggz-instelling in haar bestand had. Ze vertrekken uit onvrede met het beleid van Lentis of om zich in te laten huren als zelfstandig behandelaar.

Vorig jaar nog maakte Lentis bekend het tekort aan psychiaters, dat overal in de ggz heerst, juist tegen te gaan met vaste contracten. Van de 82 psychiaters die voor de ggz-instelling werkten, worden er nu 26 als zzp’er ingehuurd, zo meldt RTV Noord. Lentis is daar niet blij mee, maar ziet het als voldongen feit.

Ambulant

Daarnaast is een aantal psychiaters het niet eens met het beleid van Lentis en hoe de zorg is georganiseerd, constateert bestuursvoorzitter Martin Sitalsing. Meerdere behandelaars kunnen zich niet vinden in het feit dat de ggz-instelling steeds meer ambulante zorg levert. Ook heeft een deel van de psychiaters moeite met de crisisdienst, waarbij ze 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn.

Lentis ziet nog geen kortetermijnoplossingen voor het probleem, maar ziet het aantal vertrekkende psychiaters nu wel stabiliseren.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Alberts

8 juni 2018

Als bijna de helft van je psychiaters wegloopt vanwege onvrede met het beleid, is het dan geen goed idee om op zijn minst te overwegen het beleid ter discussie te stellen? Daarnaast is inkomen ook zoiets. Er is een tekort aan psychiaters, klinisch psychologen, GZ psychologen. Maar de inkomens blijven achter. Niet gek dat die mensen dan op een andere manier hun marktwaarde willen laten renderen.

Peter Koopman

12 juni 2018

Een “verdunning” van 50% van de werkzame invloed van deze professie op patiëntenzorg zal ook consequenties kunnen hebben op de totale capaciteit (contracten met zorgverzekeraars) van Lentis. Vraag is dan waar kunnen de patiënten die daardoor geen bekostigde professionele zorg kunnen krijgen terecht? En waar zijn de vertrokken psychiaters gebleven? Bieden zij elders alternatieven? Ik betwijfel of meer “ambulantisering” de vertrekreden zal zijn. Die trend is immers in geheel Nederland regulier. Juist psychiaters zijn professionals die als “inhoud-“ en “besliskundigen” bij crises hun ggz-deskundigheid tonen. Met 40 menskracht valt de werklast in deze ook wel mee. Dus wat is er nog meer aan de hand?

Manon Kleijweg

1 juli 2018

Een fijn staaltje "governance" van bestuurder Sitalsing! Wat doe je als je instelling jaren achtereen miljoenenverliezen maakt (volgens de berichtgeving door verkeerd declareren, overproductie en achterhouden van onregelmatigheidstoeslag en vakantiegeld), met als gevolg ontslag van 150 medewerkers en sluiting van meerdere afdelingen? En vervolgens ook nog na ruzie je collega bestuurder op non-actief wordt gesteld? Dan geef je je werknemers de schuld natuurlijk: voorkomt weer vervelende vragen van verzekeraars. Wie wil er zo nog bij Lentis werken? Er zit voor Sitalsing maar één ding op: snel zijn excuses maken, vóór de overgebleven psychiaters ook nog opstappen. En:
http://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie-Lentis-luister-naar-je-psychiaters-23308228.html

Top