ACTUEEL

'Gelazer over wachttijden ggz moet stoppen'

Een groot deel van de Tweede Kamer wil niet langer wachten tot ggz-instellingen open kaart spelen over de wachttijd voor patiënten. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid moet de instellingen die niet meewerken met naam en toenaam aan de kaak stellen, vinden onder meer regeringspartijen VVD en CDA.

"Het gelazer moet echt over zijn", briest VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Zo "laad je de verdenking op je dat je iemand liever laat wachten". Zijn CDA-collega Joba van den Berg noemt het gedraal "onacceptabel". Andere partijen gaven er blijk van er ook zo over te denken.

Dat mensen met psychische problemen soms maanden op zorg moeten wachten, zit Kamer en kabinet al langer dwars. De ggz beloofde vorig jaar beterschap, maar daarvan is nog weinig terechtgekomen. De geestelijke gezondheidszorg haalt bij lange na zijn eigen normen niet. Sommige instellingen weigeren zelfs te vertellen hoe lang ze patiënten laten wachten, ook al heeft de inspectie dat uitdrukkelijk opgedragen.

Zwijgen

De partijen lijken op hun wenken te worden bediend. Blokhuis maakt later dit jaar op de website kiezenindeggz.nl bekend hoe lang het bij iedere instelling duurt voor een behandeling kan beginnen. VVD en CDA willen in ieder geval voor 1 september van de staatssecretaris weten welke instellingen nog zwijgen over hun wachttijden.

Blokhuis dreigde in april al met verscherpt toezicht en boetes als de wachttijden niet korter worden. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

14 juni 2018

Daar komt weer incidentenpolitiek aan!

Kunnen wij het opbrengen om samen naar de oorzaak te kijken en die dan te gaan oplossen ipv te beginnen met beschuldigen en maatregelen?

Dat stelt het probleem immers uit.
Vooruitlopend op die probleem-analyse: reken maar dat dat een combinatie is van te weinig personeel (psychiaters en verpleegkundigen) en dat is voorlopig structureel zo en 30% vermijdbare administratieve lasten: daar kun je direct iets aan doen, als je daar samen naar wilt kijken.

Adrie van Osch

14 juni 2018

Ik ben het helemaal eens met Mauk. Allerlei registraties invoeren levert niets op voor de cliënten. Sterker, het houdt onze medewerkers af van het werk voor de cliënten. Als de politiek dit niet gaat inzien, loopt de zorg helemaal vast in registratieverplichtingen. Briesen voor de bühne moet afgelopen zijn. Er is geen enkele medewerker in de zorg die cliënten graag laat wachten.

Jim van Os

18 juni 2018

Geheel mee eens, stoer roepen zonder naar de oorzaken te kijken brengt geen oplossing voor de mensen die de zorg nodig hebben.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

27 juni 2018

Dus op naar het echte verhaal, om daar iets mee te doen: https://www.skipr.nl/actueel/id35044-igj-bezorgd-over-risicos-stokkende-ambulantisering-ggz.html

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

28 juni 2018

En risico-tolerantie leren durven te verhogen..... https://www.skipr.nl/actueel/id35063-lage-risico-tolerantie-tast-toezicht-op-kwaliteit-aan.html

Top