ACTUEEL

'174.000 mensen onterecht naar spoedhulp'

Ongeveer de helft van de mensen gaat onterecht op eigen initiatief naar de spoedeisende hulp (SEH). Dat komt neer op 174.000 onnodige bezoeken per jaar, concludeert Nicole Kraaijvanger van het Radboudumc in een promotieonderzoek.

Door de onterechte bezoeken raken veel SEH's overbelast en worden er onnodig hoge kosten gemaakt. Volgens Kraaijvanger, zelf SEH-arts, laten de 'zelfverwijzers' de huisarts vaak links liggen uit praktische overwegingen. Bijvoorbeeld omdat de spoedeisende hulpafdeling dichtbij is en daar geen afspraak gemaakt hoeft te worden. Daarnaast gaan ze rechtstreeks naar de SEH omdat zij zich oprecht zorgen maken over hun gezondheid.

Het invoeren van een eigen bijdrage om de toeloop op de spoedeisende hulpafdelingen in te dammen is volgens Kraaijvanger echter geen goed idee. Daardoor zullen volgens haar ook patiënten die wél spoedhulp nodig hebben wegblijven. "Als er een eigen bijdrage van 100 euro wordt gevraagd, geeft 47 procent van de zelfverwijzers aan niet meer direct naar de SEH te zullen gaan. Hierbij worden echter onvermijdelijk ook patiënten geweerd die, mogelijk dringend, tweedelijnszorg nodig hebben", aldus de arts.

De SEH's in Nederland ontvangen per jaar ongeveer 2 miljoen mensen. Ze zijn vaak doorverwezen door de huisarts. Ook worden patiënten daar rechtstreeks per ambulance binnengebracht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

25 juni 2018

100 euro is te veel, maar dat heb ik ook niemand zien voorstellen. Ik stel zelf al een tijd 30 tot 60 euro voor. En men kan met minder ernstige spoedeisende zaken naar de huisartsenpost, die veel minder duur is dan de SeH en die die zaken net zo goed kan behandelen.

De huisartsenposten hebben het weliswaar ook al druk, met volgens onderzoek grotendeels mensen zonder spoedeisende klachten, maar die kun je weren door daarvoor een eigen bijdrage te vragen van 10 tot 30 euro.

Men moet gewoon leren dat men met niet-spoedeisende klachten in de avond en het weekend wacht totdat de huisarts weer spreekuur heeft. Overmatig zorgvraaggedrag kosten handenvol geld, terwijl je met redelijke eigen bijdragen voor - alleen - zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg dat heel makkelijk sterk kunt reduceren.

Top