ACTUEEL

Ggz-aanbieder Dokter Bosman gaat positieve gezondheid meten

Dokter Bosman gaat als eerste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland alle cliënten instrumenten aanbieden om hun 'positieve gezondheid' te meten. Door het bepalen en volgen van de zes dimensies van dit concept en die te bespreken met een hulpverlener, kunnen mensen zelf bepalen welk onderdeel van hun gezondheid goed loopt en op welk gebied ze hun gezondheid willen verbeteren en hulp nodig hebben.

Bij het concept positieve gezondheid, bedacht door Machteld Huber, wordt gezondheid niet langer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen en veranderingen om te gaan en zoveel mogelijk zelf de regie te voeren. Hierbij draait het om zes dimensies: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden.

Dokter Bosman wil cliënten helpen om te meten hoe het gesteld is met hun positieve gezondheid: wat er goed en wat juist niet? Vervolgens kunnen zij in gesprek met een hulpverlener bepalen wat ze willen doen om de dingen die niet goed gaan te verbeteren. Voor de één zal dit het oppakken van sociale contacten zijn, een ander wil zich beter kunnen concentreren of wil gewoon lekker in zijn vel zitten.

Dokter Bosman is een specialistische ggz-aanbieder, onder andere voor mensen met depressie, burn-out, AD(H)D, hoogbegaafdheid, PTSS, stemmingswisselingen, dwang, angsten en autisme. De onderneming heeft 25 vestigingen in Nederland.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Evelien Beentjes

8 juli 2018

Wat een fantastische toepassing van het het begrip positieve gezondheid.

Top