Finance

Ouderenzorg voor het eerst in twee jaar weer winstgevend

Ouderenzorg voor het eerst in twee jaar weer winstgevend

De sector Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) heeft na een aantal moeilijke jaren weer een positief financieel resultaat geboekt. Veel minder organisaties draaiden in 2017 verlies en het aantal investeringen neemt weer toe. Dat blijkt uit een analyse van bijna 500 jaarverslagen van organisaties in de VVT door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs.

De ouderenzorg heeft een turbulente periode achter de rug. Er was veel discussie over de kwaliteit van zorg, aangewakkerd door het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers. De aandacht van media en politiek leidde tot een nieuw kwaliteitskader voor de sector en er kwam geld bij. Verpleeghuizen kregen er in 2017 435 miljoen euro bij. Structureel is er 2,1 miljard extra toegekend om de kwaliteit te verbeteren door onder andere de inzet van meer medewerkers, stagiaires en vrijwilligers.

Mede dankzij deze financiële injectie, maar ook door een tariefsverhogingen in de Wlz, heeft de VVT-sector in 2017 financieel een stuk beter gepresteerd in vergelijking met 2016. Dat is met name af te leiden aan de daling van het aantal organisaties dat verlies leed. Schreef in 2016 nog ruim een derde van de organisaties (36 procent) rode cijfers, in 2017 was dat nog 19 procent, zo blijkt uit de analyse van Intrakoop.

Met een positief resultaat van 285 miljoen euro was de sector voor het eerst in twee jaar weer winstgevend.  De omzet steeg met 2,2 procent tot 15,9 miljard euro, terwijl de kosten nagenoeg gelijk zijn gebleven op 15,4 miljard euro. 

Zwaardere zorg

Tegelijkertijd stijgen voor de verpleeghuizen de patiënt- en bewonersgebonden kosten. Nadat de kosten in 2016 al met 6 procent toenamen, zijn ze in 2017 met 5,2 procent gestegen. Na de transitie in 2016 ontvangen minder zware cliënten de zorg vooral thuis. De cliënten die in het verpleeghuis terecht komen, hebben zwaardere zorg en verpleging nodig. De gemiddeld hogere kosten per cliënt die hiermee gepaard gaan, zijn terug te zien in de cijfers.

Personeel

De grootste uitdaging voor de VVT in de komende jaren is voldoende en gekwalificeerd personeel aan te trekken voor de vele vacatures, stelt Intrakoop vast. Het aantal openstaande vacatures is in 2017 toegenomen tot 13.000 vacatures, een toename van 11,4 procent. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures steeg zelfs met bijna 50 procent. Ruim 6.500 cliëntgebonden vacatures stonden langer dan drie maanden open in 2017.

De oorzaak hiervan is de toename van patiënten die zwaardere zorg (ZZP’s) nodig hebben. Hierdoor is er in de verpleeghuizen sterke behoefte aan hoger opgeleid personeel, met name afgestudeerde HBO-verpleegkundigen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top