HRM

Dekkingsgraad PFZW voor eerst in drie jaar boven 100 procent

Pensioenfonds Zorg en Welzijn meldt voor het eerst sinds augustus 2015 een dekkingsgraad van boven de 100 procent. "Dat is een belangrijke mijlpaal op weg naar een gezonde financiële positie", zegt directeur Peter Borgdorff.

PFZW meldt in zijn kwartaalbericht een beleidsdekkingsgraad van 100,6 procent, dat was 99,8 procent. De actuele dekkingsgraad ging van eveneens 99,8 naar 101,4 procent. Het belegde vermogen van het fonds staat 202,6 miljard euro en het rendement daaruit was in het tweede kwartaal van 2018 2,9 procent. PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim 2,7 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn.

Rendement

De stijging van de dekkingsgraad komt vooral door het positieve rendement van de beleggingen. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. Eind april 2018 is de beleidsdekkingsgraad boven de 100 procent uit gestegen.

PFZW-directeur Borgdorff is voorzichtig positief, maar maakt ook kanttekeningen. “Voor het eind van 2020 moet onze beleidsdekkingsgraad minimaal 104,3 procent bedragen om een verlaging van de pensioenen te voorkomen. Dat betekent dat we nog 2,5 jaar de tijd hebben om in veiliger vaarwater te komen. Dat moet voor onze deelnemers en gepensioneerden niet geruststellend zijn.”

Pensioenen verlagen

Ondanks de stijging van de beleidsdekkingsgraad, ligt deze dus nog steeds onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3 procent. Eind 2017 was het derde jaareinde op rij dat de beleidsdekkingsgraad van PFZW onder de minimaal vereiste dekkingsgraad lag. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met eind 2020 onder deze grens blijft, moet PFZW de pensioenen verlagen. De komende jaren is dus een verder herstel van de dekkingsgraad nodig om een toekomstige verlaging van pensioenen te voorkomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top