Tech

Star-shl gebruikt online beeldmanagementsysteem

Star-shl werkt sinds kort met een nieuw PACS; een volledig online systeem om echobeelden en röntgenfoto’s op te slaan. Het eerstelijns diagnostisch centrum verwacht dat de diagnostiek zal verbeteren omdat ook oude beelden beschikbaar zijn in het systeem.

Star-shl is voor alle beeldvormende diagnostiek die wordt uitgevoerd in haar medisch-diagnostische centra overgestapt op een nieuw beeldmanagementsysteem, namelijk PACS (Picture Archiving and Communication System) van Carestream. Dit systeem leent zich zowel voor het opslaan van beeldmateriaal als voor het toevoegen van beoordelingen door externe specialisten en het inzien van beeld en beoordeling door de aanvrager, meestal de huisarts. Beoordelaars kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk inloggen.

De bescherming van patiëntgegevens is gewaarborgd in het PACS, volgens star-shl. De beelden van het onderzoek van patiënten worden opgeslagen in het PACS. De radioloog krijgt vervolgens een verzoek om te beoordelen, met daarbij een beveiligde link naar de beelden. De specialist logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord (tweestapsverificatie) en voegt zijn bevindingen toe. Hierna krijgt de huisarts (aanvrager), via een beveiligde link, een melding dat beeld en beoordeling beschikbaar zijn.

Betere diagnostiek

Astrid van der Put, bestuurder star-shl: "We stappen over op een nieuw PACS omdat het betere diagnostiek oplevert voor de patiënt. Aan het systeem zijn ook oude beelden en patiëntgegevens toegevoegd, zodat radiologen het nieuwe beeldmateriaal kunnen vergelijken met bestaande beelden en deze nog beter kunnen interpreteren. Een ander belangrijk pluspunt is dat beoordelaars, ongeacht waar zij werken, kunnen inloggen om beelden te zien en te beoordelen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top