ACTUEEL

Zorginstituut laat burger meepraten over basispakket

Zorginstituut Nederland gaat vanaf volgend jaar burgers raadplegen bij beslissingen over de basisverzekering. Dat heeft bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp in een gesprek met Zorgvisie bekendgemaakt.

Het besluit om burgers te laten meepraten volgt op het onlangs afgeronde experiment met een burgerforum. Daarbij gingen 24 mensen drie weken met elkaar in gesprek over de criteria die zouden moeten gelden bij het al dan niet tot het basispakket toelaten van behandelingen en geneesmiddelen. Uit het experiment bleek dat goed geïnformeerde burgers bereid waren om moeilijke keuzes over de besteding van zorggeld te maken.

Uit het burgerforum bleek ook dat de overwegingen van gewone Nederlanders grotendeels overeenkomen met de criteria die het Zorginstituut hanteert. Een verschil was dat het burgerforum levensstijl een belangrijk criterium vond, bijvoorbeeld bij de behandeling van obesitas. Het Zorginstituut mag deze factor echter wettelijk niet meenemen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

2 augustus 2018

Zou wel willen weten hoe en wie er als 'gewone Nederlanders' uitgenodigd werden en worden.

Har

2 augustus 2018

Wellicht een goed initiatief ,maar bij levensstijl komen ook allerlei andere zaken in beeld zoals; financiële positie , toegang tot gezond voedsel (bio en biologisch dynamisch) verbouwde producten , door de EU toegelaten bestrijdingsmiddelen Monsanto/ Bayer op de EU landbouw, Unilever suikerindustrie ,fysieke en genetische aanleg etc. Maar bovenal het westerse gezondheidsmodel zelf is oorzaak van jaren lange kosten verhogende effecten . 2006 zou alles door marktwerking goedkoper worden bij de invoering ( Hans Hoogervorst VVD) inmiddels weten we dat dit dit zoveelste leugen is van dit DBC systeem. Een op winst gestuurd zorgmodel . Niet het aantal genezingen maar het aantal verrichtingen is maatgevend .
Als we dat nu eerst eens aanpakken. Weg uit het geprotocolleerde zorg denken en meer kijken wie er als zorgvrager voor je zit als arts.
Minder macht naar de zorg bo,bo,s met peperdure kantoren , geen invloed van de farmaceutische industrie op zorgdirecties, totale verbod op marketing van medicijnen. totale loskoppeling van dubbel-functies van wetenschappers in de farma industrie. Zorg voor onderricht van moraal en ethiek op universiteiten en laat de leefstijl voeding daar een groot deel van uit maken. Zorg voor een betere gewaardeerde beloning voor de mensen aan het bed. Geen jaarlijks terugkerende circus en kosten verhogende reclame,s bij de vele zorg kantoren. Invloed van de overheid terug op zorgpakket.
Eigen risico draagd bij tot zorgontwijking en wordt uiteindelijk door toegenomen ziektelast veel duurder. Geen tweedeling tussen zij die de zorg kunnen kopen en zij die aan de onderkant van de financiele maatschappelijke ladder staan

Top