ACTUEEL

'Patiënt moet vervuild hartmedicijn omruilen bij apotheek'

Nederlandse apothekers moeten patiënten vragen medicijnen met daarin de vervuilde stof valsartan terug te brengen naar de apotheek. Die oproep doet brancheorganisatie voor apothekers KNMP.

Vorige maand maakte de gezondheidsinspectie bekend dat een aantal hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit de handel werd genomen. De medicatie is vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is. De medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad en de behandeling van hartfalen.

De inspectie adviseerde patiënten om niet te stoppen met het gebruik zonder overleg met hun arts of apotheker. KNMP adviseert patiënten om het vervuilde middel terug te brengen naar de eigen apotheek om het om te ruilen. De KNMP en de IGJ adviseren patiënten om niet te stoppen met het gebruik zonder overleg met hun arts of apotheker. Pas als de patiënt een goed, vervangend medicijn heeft, mag hij stoppen met het vervuilde medicijn.

Kanker

Uit onderzoeken blijkt dat de kans dat een patiënt kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen klein is. "Maar iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er één te veel", stelt KNMP.

Volgens de apothekersorganisatie telt Nederland 180.000 gebruikers van vervuilde valsartan. Een deel van hen heeft het al teruggebracht of is al omgezet naar een alternatief. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

2 augustus 2018

Hoelang weet men (farmaceutische producent) dit al. Wie is verantwoordelijk bij het ontstaan van kanker door NDMA ? wie is überhaupt verantwoordelijk voor schadelijke bijwerkingen van farma verschuif-geneeskunde ?

Top