ACTUEEL

Amerikaanse staat voert doodstraf uit met pijnstiller

In de Amerikaanse staat Nebraska is een doodvonnis voltrokken met fentanyl, een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine en die gelinkt wordt aan de epidemie van opiatenverslaving en drugsdoden.

De terdoodveroordeelde was de 60-jarige Carey Dean Moore, zo meldt de NOS, die sinds 1980 in de dodencel zat voor het vermoorden van twee taxichauffeurs in de stad Omaha in 1979. Moore kreeg een dodelijke injectie met een cocktail van vier middelen, waaronder fentanyl.

Het Duitse farmaceutisch bedrijf Fresenius Kabi probeerde de executie nog tegen te houden, omdat in de cocktail ook twee van zijn producten zaten. Fresenius Kabi heeft als beleidslijn geen medicijnen te leveren voor executies. De rechter wees het bezwaar af, waarna het doodvonnis kon worden uitgevoerd, aldus de NOS.

Het parlement van de staat Nebraska schafte de doodstraf in 2015, maar een jaar later voerden de inwoners van de staat de doodstraf per referendum weer in. Het was voor het eerst sinds 1997 dat er ook een vonnis werd uitgevoerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top