ACTUEEL

Ziekenhuizen gaan bloeddruk zwangere thuis meten

Het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis starten samen een onderzoek naar het thuismonitoren van zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk: de Safe@Home studie. Zij hoeven dan niet twee of drie keer per week naar het ziekenhuis te komen. Dat geeft de zwangere vrouwen meer vrijheid en is ook goedkoper.

Dat meldt het UMC Utrecht op haar website. De vrouwen die aan de studie meedoen, meten thuis hun bloeddruk en geven die door via een app naar het epd in het ziekenhuis. Ook vullen zij vragenlijsten in. De methode maakt het makkelijker om vaker bloeddrukmetingen te doen, waardoor de zorgverleners een beter beeld krijgen. Bovendien geeft een thuismeting een minder hoge bloeddruk dan eentje in het ziekenhuis met alle stress van dien.

De Safe@Home studie is gestart in het UMC Utrecht met 68 vrouwen met een hoog risico op een te hoge bloeddruk. Sinds deze maand nemen ook patiënten van het Diakonessenhuis deel aan de studie. De eerste onderzoeksresultaten zijn in 2019 bekend. De Safe@Home studie wordt gefinancierd door het Citrienfonds van de NFU en ZonMw.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ward cottaar

1 oktober 2018

Toen we in 1990 in de VS woonden en mijn vrouw zwanger was, deden we dat daar ook al... OK we moesten de waarde doorbellen, ipv via een een app. Dus er is vooruitgang.

Top