ACTUEEL

IGJ onderzoekt illegale giften in medische wereld

De IGJ start dit najaar een onderzoek naar gunstbetoon bij leveranciers van medische hulpmiddelen in de sectoren cardiologie, orthopedie en dentale implantaten. De inspectie gaat kijken naar dienstverleningsovereenkomsten die leveranciers met zorgaanbieders hebben afgesloten en naar bijeenkomsten die zijn georganiseerd of nog worden georganiseerd.

De IGJ kondigde het onderzoek eind september aan. Gunstbetoon is het aanbieden van geld of diensten met het doel om verkoop van een medisch hulpmiddel te bevorderen. Te denken valt aan cadeaus, diners, dienstreizen en deelname aan congressen. Dat is sinds 1 januari wettelijk verboden voor zowel ‘gevers’ als fabrikanten en leveranciers als ‘ontvangers’ zoals artsen, verpleegkundigen, inkopers van zorginstellingen en zorgverzekeraars.

Uitzonderingen

Er zijn wel een paar uitzonderingen op dat verbod. Vergoeding van deelname aan congressen, productbijeenkomsten of nascholing mag, zolang het strikt noodzakelijk is om aan de bijeenkomst deel te nemen. Daarbij wordt gelet op de balans tussen wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke inhoud en of de locatie wel passend is. Sommige dienstverleningsrelaties zijn passend, maar moeten wel zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Kleine geschenken mogen als ze bruikbaar zijn in de beroepsuitoefening, net als branchegerelateerde kortingen en bonussen.

Als de IGJ overtreding van de regels constateert, dan worden meestal bestuurlijke boetes opgelegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top