ACTUEEL

NVZ lanceert eigen ziekenhuisvergelijkingssite

De NVZ lanceert op 4 oktober de website ziekenhuischeck.nl. Daarop kunnen patiënten snel zoeken waar ze het beste terecht kunnen voor hun behandeling. Dat gebeurt op basis van kwaliteitsindicatoren van een groot aantal behandelingen die de ziekenhuizen aanlevert.

Dat meldt de NVZ op 4 oktober. Per ziekenhuis staan op ziekenhuischeck.nl algemene kwaliteitsgegevens, zoals over de wachttijden of het aantal heropnames. Maar ook informatie over aandoeningen en de resultaten van een behandeling. Ziekenhuizen moeten deze gegevens bijhouden voor de Transparantiekalender van ZiN of voor de Basisset Medisch Specialistische Zorg van de IGJ. Deze cijfers worden ook door artsen en ziekenhuizen zelf gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De algemene tevredenheidscijfers zijn afkomstig uit landelijk onderzoek.

Toelichting

De cijfers worden aangeleverd door Dutch Hospital Data. De ziekenhuizen controleren of alles juist is aangeleverd, en voegen een toelichting toe. De NVZ verzorgt de algemene teksten op Ziekenhuischeck en is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning. Er wordt bij alle cijfers uitgelegd wat dit zegt over de kwaliteit van zorg. Ziekenhuizen kunnen daarnaast zelf een toelichting geven op hun resultaten.

Sites

De site van de NVZ is niet de enige vergelijkingssite. Patiëntenfederatie Nederland heeft natuurlijk al de ZorgkaartNederland en het Zorginstituut lanceerde eerder al kiesbeter.nl. De NVZ stelt dat hun site gebruikersvriendelijker is en patiënttevredenheidscijfers gebruikt. Maar belangrijker nog vindt de NVZ de mogelijkheid voor toelichting door ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top