ACTUEEL

Gebruikers positief na pilot met met nieuw pgb-systeem

De eerste ervaringen met het PGB 2.0-systeem worden positief beoordeeld. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Het PGB2.0-systeem moet het aanvragen van een pgb makkelijker maken voor en tegelijkertijd de verstrekkers en zorgverleners ondersteunen. Het portaal wordt gebouwd door zorgverzekeraar DSW, maar moet worden ondergebracht bij een nog op te richten publieke organisatie, waarin gemeenten en zorgkantoren een leidende rol krijgen.

Een eerste proef met het nieuwe systeem is in juni van start gegaan. Budgethouders en hun zorgverleners van zorgkantoor DSW en de gemeente Westland maken vanaf die datum gebruik van een eerste versie van het PGB2.0-systeem. In het totaal gaat het om ongeveer 1.200 budgethouders en hun 3.000 zorgverleners.

Minister De Jonge wijst erop dat de pilot draait met een eerste versie van het systeem, dat de minimale noodzakelijke ondersteuning bevat voor budgethouders zoals vastgesteld door de partijen waaronder Per Saldo. "Dit betekent ook dat nog niet alle eisen van partijen gerealiseerd zijn in deze versie. De pilot is bedoeld om ervaring op te doen met het gebruik van het systeem en de ervaringen van budgethouders, zorgverleners, verstrekkers en SVB te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van het systeem."

Onder de deelnemende budgethouders en zorgverleners van de is een peiling gehouden over het gebruik. "Het algemene beeld is positief te noemen, gemiddeld geven de respondenten het nieuwe systeem een 7.3 voor gebruiksgemak", schrijft De Jonge.

Verder geeft tweederde van de respondenten aan dat het invoeren, wijzigen en verwerken van de administratie makkelijk dan wel zeer makkelijk is. 40 procent heeft aangegeven dat het systeem hen attent maakte op de invoer van foutieve informatie. Tot slot noemt een grote meerderheid (ruim 80%) de juistheid en snelheid van uitbetalen goed tot zeer goed.

Toch zijn er ook verbeterpunten, zeggen de respondenten. "Het belangrijkste verbeterpunt dat door budgethouders en zorgverleners aangehaald wordt, betreft de verwerking van de declaraties met specificatie per dag. Een deel van de budgethouders heeft aangegeven dit als meer werk te ervaren", aldus minister De Jonge.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top