ACTUEEL

Limburg gaat huishoudelijke hulp herindiceren

Drie gemeenten in Limburg hebben nieuwe normen voor huishoudelijke hulp opgesteld. Dat heeft als consequentie dat ongeveer duizend cliënten in Stein en Beek een herindicatie krijgen.

Dat meldt dagblad De Limburger. De cliënten hebben deze week per brief vernomen dat zij weer een keukentafelgesprek gaan krijgen.

Arrangementen

Stein, Beek en Sittard-Geleen gaan terug naar het oude systeem van huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo. In 2015 werd de urenregistratie losgelaten ten behoeve van vergoedingen per doel of taak. Cliënten kregen een arrangement waarbij de nadruk kwam te liggen op zelfredzaamheid.
De 2600 cliënten in Sittard-Geleen zijn toen opnieuw geïndiceerd. Maar voordat Stein en Beek dat ook konden doen, bleek uit uitspraken van de Centrale Raad van Beroep dat ‘arrangementen’ niet zijn toegestaan. Gemeenten moeten concreet aangeven welke hulp wordt geleverd. De herindicatie werd toen stilgelegd.

Herindicatie

De drie gemeenten hebben nu nieuwe normen opgesteld. De verwachting is dat de helft van de Wmo-cliënten in huishoudelijke hulp achteruit gaat, en de helft juist vooruit. Cliënten uit Sittard-Geleen met herindicatie blijven deze houden tot die moet worden verlengd, tenzij zij er met de nieuwe normen op vooruit gaan. Dan kunnen ze een vervroegde herindicatie aanvragen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top