ACTUEEL

OM eist tot anderhalf jaar cel voor pgb-fraude

Het openbaar ministerie (OM) heeft tegen twee bestuurders van een zorginstelling in Paterswolde tot anderhalf jaar cel geëist wegens fraude met pgb-gelden. Daarmee zou ruim 8,5 ton zijn gemoeid.

Het geld werd niet aangewend voor zorg, aldus het OM voor de rechtbank in Zwolle, maar besteed aan 'familievakanties voor cliënten, computers, fietsen, wasmachines, wasdrogers, caravanstalling, telefoonkosten, dierentuinabonnementen en musicalkaartjes'.

Externe zorgverleners

Op papier leverde de betrokken Stichting Buitenbeentje van 2011 tot en met 2013 voor circa een miljoen euro zorg vanuit persoonsgebonden budgetten aan tientallen cliënten. Volgens het OM werd het overgrote deel van de zorg echter uitgevoerd door externe zorgverleners, die op eigen naam werkten en rechtstreeks betaald kregen. Buitenbeentje leverde nauwelijks zorg en had hiervoor het benodigde zorgpersoneel niet eens in dienst, aldus het OM.

De officier van justitie: "De cadeautjes konden door de cliënten worden 'besteld', of werden gewoon uitgedeeld. Betaald uit pgb, speelde de stichting voor Sinterklaas." De verdachten zijn secretaris en bestuursvoorzitter van de stichting.

Beroepsverbod

De hoogste strafeis was voor de secretaris, die de dagelijkse leiding had. De bestuursvoorzitter, tegen wie tien maanden is geëist, wist van de frauduleuze gang van zaken af, maar deed niets en profiteerde mee, oordeelt het OM.

De komende vijf jaar mogen de beide verdachten wat het OM betreft niet in de zorgverlening werken. De rechtbank moet hun een beroepsverbod opleggen voor die periode. Het fraudebedrag moet worden terugbetaald aan de Staat, eiste het OM daarnaast.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top