Tech

Zorginstelling werkt aan digitaal herkennen emoties bij beperking

Zorgorganisatie Severinus uit Veldhoven gaat samenwerken met tech-bedrijf Mentech Innovation om de HUME verder te ontwikkelen en op de martkt te brengen. De HUME is een digitaal product dat emoties, spanning en pijn kan duiden in mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

Dat meldt Severinus op 22 oktober. Severinus en Mentech werken al sinds 2016 samen aan de technische haalbaarheid van emotieherkenning en emotieregulering. De conclusies van die studie waren het startpunt voor de ontwikkeling van de HUME. Daarnaast zette Mentech een landelijke pilotstudie op ter validatie en implementatie van de HUME in de zorgomgeving.

Sensoren

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen vaak hun emoties, pijn of spanning niet goed uiten. Dat levert onnodig extra stress op. Zorgverleners begrijpen daardoor hun gedrag soms niet en kunnen dan niet de juiste zorg bieden. De HUME is een digitaal product dat emoties zoals stress, verdriet, blijdschap en pijn kan duiden met behulp van sensorinformatie, in combinatie met patroonherkenning en zelflerende modellen. De sensoren zitten in een armband. Via een app kan een ouder of zorgprofessional gevoelens van verdriet of woede `lezen’ en daarna sneller en hulp bieden die nodig is om iemand gelukkiger te maken of een woede-uitbarsting voorkomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top