ACTUEEL

Zorgaanbieders werken samen voor snellere oogheelkundige zorg

Om de snelle groei van de wachtlijsten voor oogheelkundige zorg te stoppen, gaat in de regio Rotterdam een uniek project van start: Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek. De zorggroepen Integrale Zorggroep Eerstelijn Rijnmond (IZER) en ZONBOOG, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Gezond op Zuid en star-shl gaan samen werken aan snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn.

De wachtlijsten voor de oogheelkundige poliklinieken worden steeds langer, als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en de voortdurende uitbreiding van behandelmogelijkheden voor oogziekten. Ook zijn de huisartsenpraktijken vaak niet goed uitgerust voor specialistisch oogonderzoek en verwijzen huisartsen daardoor sneller door naar de tweedelijnszorg.

Het project 'Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek' sluit volgens de betrokken zorgaanbieders aan bij de Rapportage van de Taskforce 'Juiste Zorg op de Juiste Plek', die de minister van Medische Zorg in april in ontvangst nam. Patiënten hoeven niet meer voor alle oogheelkundige zorg naar het ziekenhuis. Ze kunnen snel terecht bij de optometrist in de eerste lijn, stellen de zorgaanbieders. Hierdoor neemt de druk op de wachtlijst voor patiënten bij de oogarts af.

Kosten

Patiënten blijven voor zover mogelijk in de eerste lijn en betalen daarom geen eigen risico. Voor een groot deel van de patiënten zal verwijzing naar de tweede lijn niet noodzakelijk zijn, waardoor aanzienlijk bespaard kan worden op de kosten van oogheelkundige zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top