ACTUEEL

Apothekers willen af van papieren recepten

Apothekersorganisatie KNMP wil het papieren recept voor geneesmiddelen, in het bijzonder opiaten, afschaffen. Dit stelt."Het papieren recept is niet meer van deze tijd en bovendien zeer makkelijk na te maken”, zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Klein Nulent deed deze uitlating tijdens een uitzending van Radar op 29 oktober 2018. In het televisieprogramma werd zichtbaar hoe een journalist met verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

De KNMP waarschuwt al langer vast dat het huidige systeem niet waterdicht is. Om die reden wil de KNMP het papieren recept definitief uitbannen. Momenteel verloopt 90 tot 95 procent van de recepten nu al elektronisch. “Het gaat nu om de laatste 5 tot 10 procent”, aldus Klein Nulent. “Zeker in het geval van opiaten zijn elektronische recepten van belang. Een middel als oxycodon wordt in Nederland steeds vaker voorgeschreven, 2,1 miljoen keer in 2017. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we zorgen dat voorschrijven en afleveren van opiaatrecepten veilig gebeurt.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top