ACTUEEL

Telefonische hulplijnen fuseren

De landelijke hulplijn Sensoor en de hulplijnen in Amsterdam en Utrecht gaan per 1 januari fuseren. Zij vormen dan één landelijke organisatie met één telefoonnummer. Sensoor-directeur Monique van Bijsterveld gaat de nieuwe organisatie leiden.

Volgens Van Bijsterveld krijgt de nieuwe organisatie meer slagkracht en zichtbaarheid en kan ze op termijn meer mensen een luisterend oor bieden. "Met een gezamenlijk systeem en één nummer kunnen we de behoefte aan een luisterend oor efficiënt verdelen over onze vrijwilligers. Zo kunnen we beter en professioneler een luisterend oor bieden aan de snel groeiende groep Nederlanders, waaronder veel eenzame mensen, die hier verlegen om zit."

De fusie komt voort uit de wens van het ministerie van VWS één landelijke dekkend nummer te hebben voor de dienst ‘Luisterend Oor’. In Nederland is in de Wmo geregeld dat iedereen toegang heeft tot een telefonische of digitale hulpdienst. De voorheen lokaal georganiseerde telefoondiensten  werkten al in toenemende mate samen. 

Bellers en chatters zullen geen last hebben van de samenvoeging. Utrecht en Amsterdam worden in 2019 aangesloten op het landelijke nummer 0900-0767. Den Haag is dat al.

Sensoor ontving in 2017 ruim 450 duizend oproepen die leidden tot 350.000 gesprekken en meldt een stijging van 10 procent ten opzicht van het jaar daarvoor. Door de fusie kunnen de 1.500 vrijwilligers vanaf volgend jaar jaarlijks zo’n 500.000 oproepen van mensen die een luisterend oor zoeken bij zorgen, verdriet en eenzaamheid verwachten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top