ACTUEEL

Curatoren onderzoeken ongedekte medicijnen failliete ziekenhuizen

Curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken de inkoop van kankermedicijnen uit Duitsland die niet vergoed werden door zorgverzekeraars, waarover Follow the Money dinsdag publiceerde.

Volgens het journalistieke onderzoeksplatform wist de aandeelhouder en toenmalig bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland Loek Winter dat de chemokuren niet vergoed werden. Het zou hebben geleid tot een verliespost voor de ziekenhuizen van tussen de 3 en 5 miljoen euro.

"De curatoren kijken naar wat er gebeurd is. Zij komen met een inhoudelijke reactie zodra echt duidelijk is wat er gebeurd is", aldus de woordvoerder van MC Groep IJsselmeer, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De ziekenhuizen werden onlangs failliet verklaard. Maandag werd bekend dat zeker tien partijen belangstelling hebben de zorg of een deel ervan te willen overnemen.

Belangen

De kankermedicijnen werden in Duitsland ingekocht bij Zytoservice Deutschland GmbH. Volgens Follow the Money hebben Winter en voormalig ziekenhuisbestuurder Tim Roldaan belangen bij dit bedrijf. In een persverklaring van Loek Winter, Tim Roldaan en Willem de Boer wordt dit ontkend: “De inkoop staat volledig los van de Nederlandse entiteit Zytoservice Nederland BV. MC IJsselmeerziekenhuizen heeft daar nooit zaken mee gedaan, dus kan er geen sprake zijn van belangenverstrengeling, stellen Winter, Roldaan en De Boer. Zij stellen dat de kosten voor de dure geneesmiddelen onmogelijk hebben kunnen bijdragen aan het faillissement en ontkennen dat er sprake is van een gat in de begroting van MC IJsselmeerziekenhuizen zoals Follow The Money suggereert.

Vergoeding

Zilveren Kruis bevestigt voorschotten te hebben betaald voor de medicijnen, terwijl nog niet duidelijk was of ze wel voor vergoeding in aanmerking kwamen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro, ofwel ongeveer de helft van de totale schuld die de ziekenhuizen bij Zilveren Kruis hebben. Volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar was de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog aan het onderzoeken of de medicijnen vergoed konden worden op het moment dat de ziekenhuizen failliet gingen. Winter, Roldaan en De Boer zeggen dat zij met de zorgverzekeraars en de NZa naar een structurele oplossing hebben toegewerkt. "Er is alle reden om aan te nemen dat er een positieve uitspraak van de NZa volgt betreffende de vergoeding en administratieve afwikkeling."

De woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen zegt dat de publicatie over de medicijnen "op dit moment" geen invloed heeft op het proces van een mogelijke doorstart. (ANP/Skipr)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top