ACTUEEL

Zilveren Kruis past procedure aan na ernstige waarschuwing NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft Zilveren Kruis een ernstige waarschuwing gegeven voor het te laat informeren van verzekerden over wijzigingen in de polisvoorwaarden. Ook heeft de zorgverzekeraar de wijzigingen niet eerst voorgelegd aan de toezichthouder, terwijl dit wel verplicht is.

Het gaat om de polis Basis Exclusief van Zilveren Kruis. De verzekeraar maakte op 4 januari van dit jaar twaalf wijzigingen in de polisvoorwaarden bekend. Deze wijzigingen gingen met terugwerkende kracht in, vanaf 1 januari. Twee van de wijzigingen waren in het nadeel van verzekerden.

"Wij rekenen het Zilveren Kruis zwaar aan dat zij deze wijziging te laat met haar verzekerden heeft gedeeld. Bij toekomstige overtredingen zullen wij een boete opleggen", aldus de NZa. Die waarschuwing geldt ook voor andere zorgverzekeraars.

Consumenten moeten volgens de autoriteit tijdig en duidelijk geïnformeerd worden over veranderingen in de polisvoorwaarden. Anders is het niet mogelijk een goede afweging te maken om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Volgens een woordvoerster van Zilveren Kruis zijn verzekerden door een "interne fout" te laat geïnformeerd. "De interne procedure is aangepast, waardoor het niet meer zal gebeuren", aldus de zegsvrouw. Volgens haar is niemand financieel gedupeerd door het voorval. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

16 november 2018

Misschien moet er wetgeving komen voor zorgverzekeringen dat de polis in het lopende jaar niet verandert mag worden zonder nadrukkelijk toestemming van de verzekerde.

Ik neem aan dat deze veranderingen met terugwerkende kracht NIET in zijn gegaan voor 2018?!
Maar ja de NZa is een tandeloze tijger als het op de zorgverzekeraars aankomt en daar bij handhaven.

Top