Tech

China wil onderzoek naar gemanipuleerde baby's

De Chinese regering heeft "onmiddellijk onderzoek" gelast naar een Chinese wetenschapper die claimt verantwoordelijk te zijn voor de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde baby's ter wereld. De autoriteiten gaan kijken of de zaak wettelijk deugt, blijkt uit een verklaring van de Nationale Gezondheidsraad.

De onderzoeker He Jiankui kreeg maandag, toen hij de geboorte van de baby's bekendmaakte, wereldwijde verontwaardiging en afkeuring van wetenschappers en ethici over zich heen. "Twee mooie kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana zijn een paar weken geleden geboren, huilend en net zo gezond als elke andere baby", had hij via een video op YouTube bekendgemaakt.

De staatskrant China Daily meldde dinsdag dat de wetenschapper geen toestemming had van de autoriteiten voor zijn experimenten in de zuidelijke Chinese stad Shenzhen. De universiteit van de onderzoeker liet maandag weten dat zij niet op de hoogte was van het experiment

Crispr-cas

Volgens He Jiankui was het doel van zijn experiment kinderen met de zogenoemde crispr-cas-technologie resistent te maken tegen hiv. Met de methode kunnen genen worden veranderd, in- of uitgeschakeld, aangevuld of vervangen worden. Een geverifieerde wetenschappelijke publicatie over deze procedure is er niet.

Ook Chinese onderzoekers hebben kritiek geuit: "Directe experimenten op mensen kunnen alleen maar als waanzinnig worden omschreven", staat in een brief die is ondertekend door 122 onderzoekers. De experimenten zijn een,,zware klap voor de wereldwijde reputatie van de Chinese wetenschap." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top