Tech

Patiënt krijgt online toegang tot verwijsbrieven

Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds eind vorig jaar online inzage geven in hun verwijsbrieven. Uit de eerste ervaringen blijkt dat patiënten zeer tevreden zijn met digitale inzage in hun verwijsbrief via ZorgDomein. Het geeft vertrouwen in het proces en de vervolgbehandeling.

Dat meldt ZorgDomein op 29 januari. Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n elf miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen.

Verwijzers

Veel huisartsen informeren patiënten al digitaal via ZorgDomein, over logistieke informatie rond de vervolgzorg: hoe komt de afspraak tot stand, welke voorbereiding is vereist. Dat gebeurt zo’n twee miljoen keer per jaar. Nu kunnen ze patiënten ook online toegang geven tot hun verwijsbrieven, aanvraagformulieren en persoonlijke berichten. De verwachting is dat steeds meer patiënten op deze manier geïnformeerd willen worden. In haar persbericht neemt ZorgDomein nog wat weg van de koudwatervrees die verwijzers kunnen hebben: in negentig procent van de gevallen roep de verwijsbrief bij patiënten geen extra vragen op. Het biedt patiënten de mogelijkheid zich beter voor te bereiden op het consult bij de specialist, zo benadrukt de Patiëntenfederatie. Bovendien kunnen een extra paar ogen eventuele fouten in de informatie voorkomen of herstellen.

Trend

De online inzage past in de trend waarbij de patiënt steeds meer de regie neemt over eigen gezondheid en zorg, en waarbij patiënt en behandelaar samen beslissen over het zorgtraject. Daarvoor moeten beide partijen kunnen beschikken over de benodigde informatie. De overheid ondersteunt deze trend door een beleid dat gericht is op meer transparantie: in 2020 moet een patiënt zijn eigen medische dossier kunnen inzien.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

29 januari 2019

Huisartsen kunnen gratis gebruik maken van Zorgdomein en alle andere zorgaanbieders moeten tot wel 11 euro per verwijzing betalen aan Zorgdomein. Dat vindt ik absurd hoog, daarom zijn wij niet begonnen aan Zorgdomein.

Nu betalen we niks voor een papieren verwijsbrief, waarom zou ik dan opeens 11 euro per digitale verwijzing gaan betalen. Als ze ooit met een abonnement komen waarbij de prijs per verwijzing onder de 1 euro komt gaan we het nog wel eens opnieuw overwegen.

Top