ACTUEEL

Hans Simons wil marktwerking bevriezen

Oud-staatssecretaris Hans Simons van VWS wil de marktwerking in de zorg een paar jaar opschorten. Die tijd wil hij benutten voor het opstellen van een veel bredere agenda. Dat stelt PvdA’er Simons in het maartnummer van Nefarma&.

Brede agenda

Simons pleit voor een moratorium. "Een periode van bezinning kan geen kwaad. De zorg staat voor een aantal cruciale vragen waarvan het marktwerkingsvraagstuk er slechts een is." Het huidige debat is te eendimensionaal, vindt Simons. Het gaat niet alleen om liberalisering, stelt hij. Er zijn meer vraagstukken die de aandacht behoeven, zoals de verdeling van de toenemende zorglasten, het tekort aan arbeidskrachten in de zorg en technologische vernieuwingen. Simons in Nefarma&:  “Daarom zeg ik: laten we die veel bredere vraagstukken nu niet verengen tot een discussie over wel of geen marktwerking. We moeten een paar jaar de tijd nemen om binnen door de politiek gestelde kaders tot een brede, gemeenschappelijke agenda te komen."

Landelijk beraad

Simons is voorstander van een landelijk beraad waarbinnen maatschappelijke organisaties de brede agenda ter hand nemen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Doeke Post

18 maart 2010

Ik ben het helemaal eens met Hans Simons, dat we een veel bredere discussie over de toekomst van de zorg moeten voeren dan alleen maar over de marktwerking. In mijn recente boek "De derde weg" (uitg. Elsevier) heb ik betoogd dat de kwaliteit het leidend principe moet zijn en dat het geld moet volgen. Natuurlijk moeten we de zaak wel kunnen financieren. ik heb daar in mijn boek ook voorstellen voor gedaan. Het zou goed zijn om de huidge beheersfilosofie, gelegen in concurrentie en marktmechanismen, voorlopig even in de ijskast te zetten en ons eerst eens even te orienteren op de zorg zelf en waar die voor bedoeld is. En dan moeten we het over kwaliteit hebben en vooral ook over de zorgvisie en de mentaliteit van de zorgaanbieders.

Top