ACTUEEL

Hartpatiënt bij levensgevaar direct naar Duitsland

Patiënten uit de Oost-Achterhoek kunnen in geval van acute, levensbedreigende hartproblemen vanaf 1 april direct met de ambulance naar het St. Agnes-Hospital in Bocholt. Deze afspraak is gemaakt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio waar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) onderdeel van uitmaakt.

Patiënten met pijn op de borst worden in de huidige situatie thuis of in de ambulance direct beoordeeld. Is er sprake is van een hartinfarct en hebben zij direct een dotterbehandeling nodig? Dan gaan zij rechtstreeks naar MST in Enschede of Rijnstate in Arnhem. In de nieuwe situatie is het St. Agnes-Hospital een extra snelle mogelijkheid. Met toestemming van de patiënt rijdt de ambulance rechtstreeks naar Bocholt als dit sneller is. Dit levert tijdswinst en dus gezondheidswinst op. Hartinfarcten kunnen levensbedreigend zijn, laat het SKB in een toelichting weten. Hoe sneller iemand medische hulp krijgt, hoe beter.

Beter bereikbaar

Het nieuwe initiatief is een uitvloeisel van de samenwerking binnen Netwerk Acute Zorg Euregio. Behalve het SKB en het St. Agnes-Hospital van Klinikverbund Westmünsterland zijn dit de ambulance-organisatie Witte Kruis, Westmünsterland Kreis Borken en zorgverzekeraar Menzis. Met deze Duits-Nederlandse samenwerkingsafspraak verbetert de bereikbaarheid en beschikbaarheid van acute zorg voor hartpatiënten in de gemeenten Aalten, Dinxperlo, Winterswijk en delen van Oost-Gelre en de Oude-IJsselstreek.

Kwaliteitseisen

Het St. Agnes-Hospital biedt alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen volgens de Nederlandse kwaliteitsstandaarden. Voor cardiochirurgie werkt het St. Agnes-Hospital net als het SKB samen met het Thorax Centrum Twente van MST. Patiënten krijgen informatie over de behandeling en het vervolg in het Nederlands. Na de behandeling gaan patiënten weer terug naar het ziekenhuis in Nederland.  De kosten van vervoer naar het St. Agnes-Hospital, de noodzakelijke onderzoeken en behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top