Tech

D66 en SP willen hackers op zorginstellingen loslaten

Het kabinet moet hackers op zorginstellingen loslaten om na te gaan of die hun ICT wel goed hebben beveiligd. Dat vinden D66 en SP, die hopen zo gaten in de beveiliging op te sporen voor kwaadwillenden daar lucht van krijgen en hun slag slaan. Nu wordt de put steeds gedempt als het kalf al is verdronken, stellen de regeringspartij en de oppositiepartij.

D66 en SP willen voorkomen dat het weer zo misgaat als onlangs bij het Utrechtse Bureau Jeugdzorg. Klokkenluiders konden eenvoudig dossiers bemachtigen met uiterst gevoelige informatie over duizenden kwetsbare kinderen.

Steekproef

Het kabinet moet in samenwerking met de zorg zelf, met cybersecurityexperts en met ethische hackers steekproefgewijs hacktests uitvoeren bij zorgorganisaties, vinden Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) en zijn D66-collega Rens Raemakers. De hackers die worden ingezet moeten daarbij wel zo min mogelijk gevoelige informatie onder ogen krijgen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

18 april 2019

Weer een schrijnend voorbeeld van hoe politici direct ontregelend werken propageren vanuit wantrouwen. In plaats van de goede vragen stellen aan degenen die antwoorden hebben.

Jaap van den Heuvel

18 april 2019

Misschien wordt het toch tijd voor de verplichte intelligentie test bij politici.

Top