Tech

Game helpt bij inschatten valrisico

De Interactive Walkway is een veelbelovende manier om het valrisico van mensen met een beroerte en de ziekte van Parkinson in kaart te brengen.

Dit blijkt uit promotie-onderzoek van bewegingswetenschapper Daphne Geerse in het LUMC. De Kinect-sensor van de Interactive Walkway werd ontwikkeld voor games, waarin het poppetje op het scherm precies jouw bewegingen nadoet. Maar al snel bleek de toepassing in het onderzoek veelbelovender. Geerse gebruikte de sensor om de loopvaardigheid van mensen met een beroerte en mensen met de ziekte van Parkinson te bestuderen.

Goedkoop en patiëntvriendelijk

Bij de Interactive Walkway wordt op de vloer in het laboratorium een baan van acht meter geprojecteerd. Tijdens het lopen van begin naar eind, projecteren de onderzoekers onverwachte obstakels of staptegels op de grond. Een systeem van sensoren langs de kant registreert precies hoe de loper daarop reageert. Geerse: "Het mooie is dat de Interactive Walkway relatief goedkoop, veilig en patiëntvriendelijk is. De obstakels zijn immers niet echt, dus je kunt er niet over struikelen. Bovendien hoeven we niks op het lichaam van de patiënt te plakken om de metingen te doen." Testsessies met mensen met Parkinson of die een beroerte hadden gehad wezen uit dat de Interactive Walkway een potentieel waardevol instrument is voor het doen van loopanalyses. "Onze metingen geven een volledig en goed beeld van de loopvaardigheid. Dit biedt mogelijkheden voor het monitoren van herstel – of achteruitgang – en het opstellen van een persoonlijk revalidatieplan. Ook kan het aanvullende informatie geven ten opzichte van huidige klinische testen over het risico op vallen", aldus Geerse.

Opnemen in de zorg

In het LUMC zijn er plannen om een analyse op de Interactive Walkway op te nemen in de zorg. Een goede ontwikkeling, vindt Geerse. "Deze techniek kan de bestaande aanpak op dit moment niet vervangen, maar wel extra informatie verstrekken aan de behandelaar. Tegelijkertijd verzamelen we zo ook nieuwe gegevens om nog meer onderzoek te doen." Het Interactive Walkway-project is onderdeel van het door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma Technology in Motion: een samenwerking tussen LUMC, VU Amsterdam en de TU Delft.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top