HRM

'Personeelstekort in zorg loopt sneller terug dan verwacht'

Het personeelstekort in de zorg loopt sneller terug dan verwacht. Het kabinet pompt veel geld in deze sector om het personeelstekort terug te dringen. Het aantal mensen dat de zorg verlaat neemt echter ook toe.

"Deze cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn", aldus het ministerie van VWS. Dat verwacht in 2022 een tekort van 80.000 en mogelijk zelfs 55.000 medewerkers. Vorig jaar werd nog uitgegaan van een tekort van 100.000 tot 125.000.

Verpleeghuiszorg

Volgens het CBS neemt het aantal zijinstromers en herintreders toe. Ook komen er meer afgestudeerden uit het zorgonderwijs. Woensdag melde VWS al dat er de afgelopen twee jaar 18.500 medewerkers in de verpleeghuiszorg bij waren gekomen.

Extra aandacht komt er voor scholing en goed werkgeverschap om de stijgende uitstroom te keren. In het derde kwartaal van 2018 nam de uitstroom met 6 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Dat was een stijging met ongeveer 7000 mensen. Ook nam in diezelfde periode het ziekteverzuim licht toe. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

24 mei 2019

Positief bericht inzake kwantitatieve verbetering. Dit ondanks hoge uitstroom en arbeidsverzuim. Toch goed signaal: subsidie heeft enig effekt. Inzake kwalitatieve verbetering van primair proces, zoals in verpleeghuizen ( professionele verzorging, begeleiding en verpleging ) is blijkbaar nog weinig te melden. Nu vragen deze beroepsopleidingen een aantal jaar voordat er uitstroom zichtbaar wordt en ook de aantrekkelijkheid van de deelbranche verpleeghuizen op de arbeidsmarkt van verpleegkundigen is nog niet optimaal. Maar ouderenzorg is “booming” en interessant voor verpleegkundigen indien de context en arbeidsvoorwaarden passend zijn. Echter de eerste positieve berichten gaan over de aanstelling van “woonleefassistenten”, “huiskamerassistenten” en andere welzijnmedewerkers. Allen op niveau 1, 2 of 3 NLQF ofwel het laagst beschikbaar functioneringsniveau. Verzorging IG betreft niveau 3+ en verpleegkundigen op niveau 4 of 6. De bewoners ( heten geen “patiënten” ) zouden hierop positief reageren en “verzorgenden” zouden in hun werk hierdoor “ontlast” worden. Nu is enige aandacht en menselijk contact tijdens het verblijf in de huiskamer prima, maar misschien was dit menselijk contact ook een reden voor verpleegkundigen om in deze deelbranche te gaan werken. Naar mijn mening zal ook eerlijke informatie over de kwalitatieve effecten breed verspreid moeten worden en nu nog niet te snel tevreden te zijn. Op mij komen de eerste gemelde positieve effecten zo ook over als een “werkgelegenheidsproject” voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat mag, maar kan gezien de complexiteit van wenselijke verpleegkunde aan de hiertoe geïndiceerde patiënten niet voldoende.

Top