Gastvrijheid

'Maak kosten medicinale hennepteelt in eigen beheer aftrekbaar'

De kosten van in eigen beheer geteelde cannabis, op voorschrift van een arts, moeten fiscaal aftrekbaar zijn als 'specifieke zorgkosten'. Dat stelt advocaat-generaal (AG) Niessen in een advies aan de Hoge Raad.

De aftrek voor 'specifieke zorgkosten' heeft onder meer tot doel chronisch zieken en gehandicapten financieel tegemoet te komen. Daarbij past het volgens AG Niessen om ook aftrek toe te staan voor kosten van niet-reguliere geneesmiddelen, die door een arts zijn voorgeschreven. Het telen en/of voorhanden hebben van cannabis in individuele gevallen, wordt niet vervolgd onder zeer bijzondere omstandigheden. zoals in de situatie dat er niet een alternatief geneesmiddel beschikbaar is.

Zelf telen

De belanghebbende in de betreffende zaak lijdt aan een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Bij reguliere geneesmiddelen en bij de apotheek verkrijgbare medicinale cannabis heeft ze geen of onvoldoende baat. Een ander soort cannabis is door haar artsen voorgeschreven. Echter is deze niet bij apotheken verkrijgbaar en moet zij zelf telen.

Aftrekbaar

In haar aangifte inkomstenbelasting geeft ze de kosten van de teelt en het gebruik van die cannabis aan als aftrekbare ‘specifieke zorgkosten’. De belastinginspecteur is echter van mening dat de kosten niet aftrekbaar zijn, omdat de cannabis niet is verstrekt door een arts of apotheker. Het hof was het niet eens met de belanghebbende, de rechtbank wel. De belanghebbende heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top