ACTUEEL

'Wachtlijsten verpleeghuizen groeien snel'

Het aantal mensen op wachtlijsten voor verpleeghuizen is het afgelopen jaar met meer dan de helft toegenomen, tot 14.500. Die conclusie trekt tv-programma Meldpunt, dat cijfers van Zorginstituut Nederland heeft geanalyseerd.

Door de voortschrijdende vergrijzing zal het probleem alleen maar groeien: het aantal 75-plussers ligt over tien jaar naar verwachting 43 procent hoger dan nu, rekent het tv-programma van Omroep MAX voor.

Veruit de meeste mensen die op de wachtlijst staan, behoren volgens de indeling van het Zorginstituut tot de categorie "niet-actief wachtenden". Dit zijn mensen die vanwege hun fysieke of mentale toestand wel een indicatie hebben voor opname in een verpleeghuis, maar uitsluitend willen gaan wonen bij de aanbieder van hun eerste voorkeur. Bijvoorbeeld omdat ze niet ver van hun familie willen gaan wonen.

Dat deze mensen niet elders willen gaan wonen, wil echter niet zeggen dat het thuis nog goed gaat, aldus de programmamakers. In de uitzending komt bijvoorbeeld een 94-jarige man aan het woord die aan diabetes, dementie en een urologisch probleem lijdt, een pacemaker en een stoma heeft en toch al een jaar op de wachtlijst staat.

Meldpunt is vrijdagavond om 19.10 te zien op NPO2. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

7 juni 2019

Ik ben benieuwd of deze categorie mensen wel op korte termijn geplaatst zou kunnen worden als ze elk verpleeghuis zouden accepteren. In mijn beperkte ervaring zitten bijna alle verpleeghuizen vol. Leuk om dit eens uit te zoeken, redactie?

Richard Jansen

7 juni 2019

Andere vraag is ook of er binnen het systeem van gereguleerde marktwerking wel genoeg ruimte is voor nieuwe aanbieders om in te springen op de overmatige vraag. Als de schaarste niet beantwoord wordt met een aanpassing van het aanbod, dan overheerst de planeconomie. Het resultaat is dan overbodige capaciteit op de ene plek, en een tekort op de andere. Dit maakt zorg onnodig duur en gaat ten koste van de kwaliteit.

Arne van Oranje

7 juni 2019

Heel wrang maar als je maar lang genoeg niks doet sterft een deel op de wachtlijst voor ze plek hebben. Weet niet of we zo met onze ouderen willen omspringen, ik in elk geval niet.

Top